Facebook Instagram Youtube
EĞİTİM YAKLAŞIMI

Orman Okulu

Orman Okulu Eğitim Modeli Nedir ?

Anaokulumuzda benimsediğimiz eğitim anlayışı, Pestalozzi’nin doğa merkezli yaklaşımıyla birebir örtüşmektedir. Çocuklarımız zamanlarının büyük bir bölümünü açık alanlarda, doğayla iç içe geçiriyor. Bu süreçte onların bireysel farklılıklarına özen göstererek, her çocuğun kendi ritmine ve ilgi alanlarına uygun etkinlikler düzenliyoruz.

“Çocuğunuzu doğaya götürün, tepelerde ve vadilerde eğitim yapın. O zaman daha iyi dinleyebilir ve özgürlük duygusu zorluklarla baş etmek için ona daha güç verir. Doğa ona öğretmenlik yapsın, senin yerine. Gerçek öğretmenin 'o' olduğunu tamamen anlasın ve sen, sanatınla yanında sadece sessizce yürüyebilirsin. Eğer bir kuş cıvıldarsa veya bir böcek yaprağın üzerinde vızıldarsa hemen yürümeye ara ver bil ki kuş ve böcek ona öğretiyorlar; sen sessiz olabilirsin.” -- Johann Heinrich Pestalozzi

Orman okulu modelimiz, çocuklara yapılandırılmamış ve esnek bir öğrenme ortamı sunar. Her gün düzenli olarak okula gelen çocuklar, doğal meraklarını keşfetme ve öğrenme motivasyonlarını artırma fırsatı bulurlar. Özellikle sınıf ortamında kendini yeterince ifade edemeyen veya geleneksel yöntemlerle öğrenmekte zorlanan çocuklar için doğa, eşsiz bir öğretmendir.

Sadece açık alanlarda değil, hava şartlarının zorlayıcı olduğu durumlarda veya günün belirli saatlerinde kapalı alanlarda da zaman geçiriyoruz. Ancak eğitimlerimizin merkezinde her zaman doğa ve özgür keşif yer alır. Doğada geçirilen bu süre boyunca çocukların güvenliği bizim için her zaman önceliklidir. Orman okulu eğitmenlerimiz, her etkinlik öncesinde risk analizleri yaparak çocuklar için güvenli alanlar belirler. Düzenli olarak aynı alanı kullanmak bu güvenlik önlemlerinin bir parçasıdır; ancak yeni bir alan kullanılması gerektiğinde de aynı titizlikle çalışmalar yürütülür.

Çocuklarımız, doğal ortamda kendilerini özgürce ifade ederken, keşfetmenin ve öğrenmenin tadını çıkarıyor. Onlara sunduğumuz bu alan, hem doğayla iç içe olmayı hem de özgüven, yaratıcılık ve problem çözme gibi becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir eğitim deneyimi sunmaktadır.

Orman Okulu
Bulut
Bulut

Okulumuzda Orman Atölyesi Uygulamaları

Okulumuzda Cuma günleri ‘Orman Atölye Günü’ olarak tanımlanmaktadır. Daha önceden alan keşfi yapılmış olan Kadıköy Seyirtepe ve Termal Üç Kardeşler Ormanı olmak üzere değişim yapılarak, iki ormanı kullanmaktayız. Sabah kahvaltısından sonra öğrencilerimiz gerekli hazırlıklarını tamamlar, orman okulu liderimiz ve sınıf öğretmenleri rehberliğinde, servisle orman bölgesine transferleri gerçekleştirilir. Okul içi uygulamalarında olduğu gibi ‘Çember Saati’ ile atölye süreci başlatılır. Öğretmenlerimizin aylık eğitim akışlarına göre planlamış oldukları yapılandırılmış süreç kısmı uygulanır. Uygulama çalışmasından sonra öğrencilerimize ‘Yapılandırılmamış Zaman’ dilimi verilir ve ilgilerine göre keşif, oyun süreci başlar. Sürecin sonunda ‘Erzak Saati’ olarak adlandırdığımız, öğrencilerimizin evden getirmiş oldukları kuru yemişleri çember şeklini alarak, sohbet, şarkı eşliğinde afiyetle yerler. Erzak saatini tamamlayan öğrenci kendi sorumluluğunda olan eşyalarını yerine yerleştirir ve oyunun büyülü dünyasına geri döner.

Orman Lideri orman atölyesi sonunda grupları hep bir arada olmaya davet eder. Tüm öğrenciler çantalarını alır ve dönüş yolu sıraya geçerler. Gerekli güvenlik önlemleri alınarak zaman zaman köy içi yürüyüşleri ve orman şarkımız eşliğinde belirli bir yere kadar yürürüz. Servis ile okulumuza geçtikten sonra gün akışı programlarıma devam ederek haftayı keyifle tamamlarız.

Orman Atölyelerimizde Güvenlik Süreci

  • Orman Okulu Liderimizin Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım sertifikası,
  • Her okul dışı etkinliklerimizde yanımızdan ayırmadığımız ilk yardım çantamız,
  • Her grubumuzun başında ve sonunda grup sorumlularımız bulunmaktadır.