Orman Okulu

Orman Okulu

Orman Okulu Eğitim Modeli Nedir?

Pestalozzi, “ Çocuğunuzu doğaya götürün, tepelerde ve vadilerde eğitim yapın. O zaman daha iyi dinleyebilir ve özgürlük duygusu zorluklarla baş etmek için ona daha güç verir. Doğa ona öğretmenlik yapsın, senin yerine. Gerçek öğretmenin ‘o’ olduğunu tamamen anlasın ve sen, sanatınla yanında sadece sessizce yürüyebilirsin. Eğer bir kuş cıvıldarsa veya bir böcek yaprağın üzerinde vızıldarsa hemen yürümeye ara ver bil ki kuş ve böcek ona öğretiyorlar; sen sessiz olabilirsin.”

  • Çocuk odaklı olan bu eğitim anlayışında çocuklar zamanın büyük bir bölümünü açık alanda ya da doğada geçirmektedirler,çocukların bireysel farklılıklarına yönelik çalışmalar yürütmektedir.
  • Okulun genel isleyişinde çocuklar düzenli olarak her gün okula gelirler. Orman okulları çocuklara yapılandırılmamış ve esnek bir ortam fırsatı sunmaktadır.
  • Çocuklar, doğuştan gelen meraklarını ve öğrenme motivasyonlarını geliştirmeleri için teşvik edilir. Bu, sınıf ortamında bilgiyi öğrenemeyen çocuklar için önemlidir.
  • Orman ya da gittikleri açık alan dışında kapalı mekânları da vardır. Hava şartlarının zorlayıcı olduğu durumlarda ya da günün belirli zamanlarında bu mekânlarda zaman geçirirler.
  • Çocukların başlattığı öğrenmenin gerçekleşmesi için esneklik ve özgürlük sağlayan katı güvenlik rutinleri ve belirlenmiş sınırlarla çerçevelenmiştir. Ormanlık alan, özellikle ülkenin doğal çevre ile temas için çok az fırsatın olduğu bölgelerden gelen çocuklar için önemlidir.
  • Ormanda düzenli olarak bir alan belirlenebileceği gibi çocukların istedikleri alanlar içerisinde güvenli keşifler de yapılabilir. Fakat aynı yer olması risk analizi açısından önemlidir. Yeni bir alan belirlenecekse de orman okulu eğitmenleri tarafından eğitim öncesinde alanın risk analizi yapılarak çocuklar açısından güvenli olması için çalışmalar yapılmaktadır.

Çocuk odaklı olan bu eğitim anlayışında çocuklar zamanın büyük bir bölümünü açık alanda ya da doğada geçirmektedirler,çocukların bireysel farklılıklarına yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Okulumuzda Orman Atölyesi Uygulamaları

Okulumuzda Cuma günleri ‘Orman Atölye Günü’ olarak tanımlanmaktadır. Daha önceden alan keşfi yapılmış olan Kadıköy Seyirtepe ve Termal Üç Kardeşler Ormanı olmak üzere değişim yapılarak, iki ormanı kullanmaktayız. Sabah kahvaltısından sonra öğrencilerimiz gerekli hazırlıklarını tamamlar, orman okulu liderimiz ve sınıf öğretmenleri rehberliğinde, servisle orman bölgesine transferleri gerçekleştirilir.

Okul içi uygulamalarında olduğu gibi ‘Çember Saati’ ile atölye süreci başlatılır. Öğretmenlerimizin aylık eğitim akışlarına göre planlamış oldukları yapılandırılmış süreç kısmı uygulanır. Uygulama çalışmasından sonra öğrencilerimize ‘Yapılandırılmamış Zaman’ dilimi verilir ve ilgilerine göre keşif, oyun süreci başlar. Sürecin sonunda ‘Erzak Saati’ olarak adlandırdığımız, öğrencilerimizin evden getirmiş oldukları kuru yemişleri çember şeklini alarak, sohbet, şarkı eşliğinde afiyetle yerler. Erzak saatini tamamlayan öğrenci kendi sorumluluğunda olan eşyalarını yerine yerleştirir ve oyunun büyülü dünyasına geri döner.

Orman Lideri orman atölyesi sonunda grupları hep bir arada olmaya davet eder. Tüm öğrenciler çantalarını alır ve dönüş yolu sıraya geçerler. Gerekli güvenlik önlemleri alınarak zaman zaman köy içi yürüyüşleri ve orman şarkımız eşliğinde belirli bir yere kadar yürürüz. Servis ile okulumuza geçtikten sonra gün akışı programlarıma devam ederek haftayı keyifle tamamlarız.

Orman Atölyelerimizde güvenlik süreci;

  • Orman Okulu Liderimizin Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım sertifikası,
  • Her okul dışı etkinliklerimizde yanımızdan ayırmadığımız ilk yardım çantamız,
  • Her grubumuzun başında ve sonunda grup sorumlularımız bulunmaktadır.